dinsdag 12 mei 2020

5 tips om gezond en wel deze (corona)periode door te komen

Tijdens deze verschrikkelijke periode vind ik het belangrijk om fit te blijven. Dit niet alleen als voorbereiding op volgend (basket)seizoen maar eveneens om de geest gezond te houden. Zeker nu de examens eraan komen. Inderdaad! Een gezonde levensstijl heeft zeker een invloed op je mentale welzijn! In deze blog wil ik jullie wat tips bijbrengen om gezond te leven, eten,... Ik hoop dat jullie er wat van opsteken en misschien zelf een van deze tips zullen hanteren in het dagelijkse leven!

Figuur 1. Een gezond ontbijt bestaande uit: yoghurt, muesli (eventueel granola), aardbeien en blauwe bosbessen.

Tip 1.

Als je geen sporter was, probeer je dan niet te spiegelen met vrienden die nu hun dagelijkse sport vervangen met 60 km fietsen of 10 km lopen. Ben je een beginner? Probeer dan te beginnen om rustig 3 km te lopen. Een keertje stoppen tussenin kan, maar blijf dan wandelen. Stil staan is niet goed, hierdoor beginnen je spieren te verzuren en kan je helemaal niet meer verder lopen.
Bouw vanaf de eerste keer dan rustig verder: ofwel verleng je de afstand, ofwel versnel je de huidige afstand een beetje!
Doe je liever een fietstocht, maar heb je geen professionele fiets? Geen probleem! Een kleinere tocht met je stadsfiets is ook sporten en je verbrandt calorieën. Zorg er alleen wel voor dat je een goed zadel hebt, want je zou het de dag erna wel eens kunnen voelen!

Tip 2.

Ben je niet zo'n sportief persoon? Wil je toch bewegen aangezien je veel vaker stil zit achter je bureau? Neem je step of longboard van onder het stof en trek er op uit. Of wat dacht je van dat skateboard in de hoek van de garage? Ook skeelers of andere zijn geschikt! Kom buiten, doe een toertje rond de wijk of bepaal een langere toer. Want elke activiteit telt, hoe klein ze ook is!
Je kan ook afspreken met een vriend of vriendin om samen een toer te doen, zo zie je eens iemand anders dan je ouders, broer of zus. Hou wel rekening met de social distancing en kom niet in groep samen!

Tip 3.

Met dit mooie weer klinkt een aperitiefje heel aanlokkelijk. Doe zoals mij, zet hier een limiet op. In een gewone werkweek drink je ook niet elke dag een alcoholisch drankje? Leg jezelf op dat je enkel in het weekend mag bezwijken voor een apero met je gezin! Kan je het toch niet laten? Drink dan iets wat niet zoveel calorieën bevat.
Er zijn tegenwoordig ook honderd en één sites die non-alcoholische cocktails bevatten. Zoek zo'n site en laat je maar lekker gaan, want hiervan kan je zoveel drinken zoals je wil, je wordt er niet zat van!

Tip 4.

Ook barbecues doen hun werk tegenwoordig! Je hoeft je niet per se elke dag vol te proppen met ribbetjes, spek,... Probeer enkel te eten wat je nodig hebt en niet waar je zin in hebt. Als je maag zegt dat je genoeg hebt, stop je beter met eten. Niet alleen om buikpijn te voorkomen, maar ook om toch een beetje gezond te doen. (Sorry als je nu zin hebt in barbecue door dit te lezen).
Nu het 's avonds ook al wat warmer wordt, kan je wat langer blijven hangen met het gezin. Ga wat marshmello's halen, stop de barbecue nog eens aan en geniet van een rustige avond alleen met je familie.

Tip 5.

De laatste tip is: kruip vroeg genoeg in je bed en sta telkens op. Door laat in je bed te kruipen en te blijven liggen tot 12 uur, krijg je een vakantiegevoel en word je lui. Door op te staan en te ontbijten (liefst gezond met bijvoorbeeld wat fruit en yoghurt), start je je dag goed en kan je effectief iets plannen.
Deze tip is zeker ook in de examenperiode aan te raden!

Stay safe!

"Mens sana in corpore sano ~ Juvenalis"
"Een gezonde geest in een gezond lichaam"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten