zondag 10 mei 2020

Exact 100 jaar tussen Spaanse griep en COVID-19

Volgens verschillende bronnen was de Spaanse griep een beruchte griep-pandemie uit de jaren 1918-1919. Deze griep was een epidemie die de hele wereld trof en kostte naar schatting 20 tot 100 miljoen levens. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1. Wat met zekerheid ook zo goed als vastligt is, is dat de oorzaak niet in van Spanje oorspronkelijk is.


Figuur 1. 100 jaar geleden was er nog geen sprake van social distancing.

Oorsprong

Er zijn onderzoekers die aannemen dat dit virus een gemuteerd varkensvirus uit China is die misschien via Chinese spoorwegarbeiders in Amerika belandde. Wat ook zeer interessant is om mee te geven, is dat in september 2005 enkele microbiologen erin geslaagd zijn het virus na te maken. Zo ontdekten ze dat de eiwitmantel van het virus de structuur had van het type H1N1.

Verloop van de pandemie

Deze moordende griep arriveerde stuk per stuk. De eerste golf die werd waargenomen in de zomer van 1918 was mild en maakte weinig slachtoffers. Wanneer de tweede golf de wereld overtrof was dit veel dramatischer. Een normale jaarlijkse griep was  fataal voor 1 op 1000 zieken, de onzichtbare moordenaar genaamd de Spaanse griep was voor 1 op 40 zieken fataal. Wat een groot verschil is met COVID-19 is dat deze bacterie een merkwaardige voorkeur had voor mensen die jong en gezond waren. Wie besmet raakte, verloor zijn gezonde toestand in een mum van tijd. Na koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken volgde geregeld een longontsteking, bloedingen uit de mond, neus, oren en ogen. In  ons buurland Nederland begon de griep in juni 1918. Op 11 juli van dat zelfde jaar viel hier de eerste dode : een metselaar die in Duitsland werkte.

Verschillen (in geneeskunde) toen en nu

Een eeuw geleden was de geneeskunde even groot als de bacterie zelf, helemaal niet uitgebreid. In de 20ste eeuw was het namelijk niet mogelijk om op een even efficiënte manier tests af te nemen zoals nu gebeurd bij COVID-19, met alle gevolgen van dien. Ook de maatregelen die toen werden getroffen, leken mij niet echt menselijk en ik heb het gevoel dat de mensen, die leefden in de tijd van de Spaanse griep, aan hun lot werden overgelaten. Deze denkwijze komt voort uit het feit dat er niet eens werd ingezet op extra hygiëne en er geen financiële middelen waren om de bevolking bij te staan. Een eeuw geleden was een van de vele bezorgdheden een tekort aan ziekenhuiscapaciteit. Dit heeft mede ook te maken dat er in de ziekenhuizen nog steeds veel patiënten waren opgenomen die hebben gevochten tijdens WOI. Ik denk dat het grootste verschil met nu ligt bij het feit dat er 100 jaar terug een grote beperking was in de communicatiemogelijkheden, nu we te kampen hebben met COVID-19 is het voor de overheid veel gemakkelijker om nieuwigheden in de evolutie van het virus met de bevolking te delen.
Waar er volgens mij ook een groot verschil in zit, is het verschil in zelfisolatie, vele huizen uit een vorige eeuw waren niet aangesloten op de riolering en proper drinkwater via de kraan bestond bijna niet. Om de levensnoodzakelijke middelen zoals water te kunnen verkrijgen, moesten mensen wel samenkomen bij een waterput. Dit maakte het zoveel moeilijker om het virus in te dijken.
Als persoon zijnde, die leeft in de 21ste eeuw, voel ik mij geprezen dat ik mijn huis niet hoef buiten te komen om een glas water te drinken en dus gemakkelijk mezelf kan isoleren van de buitenwereld die op dit moment zo gevaarlijk is.

Stay safe!

"No matter who you are or where you are, instinct tells you to go home!"
~ Laura Marney

Bronnen:

Kuiper, R. (2020, maart 19). Zo werd het virus dat de Spaanse griep veroorzaakt opgespoord. Opgehaald van quest.nl: https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a31701492/spaanse-griep-dodelijk-virus/

Sokol, K. (2020, maart 14). Exact 100 jaar na Spaanse griep treft coronavirus de wereld: "Hygiëne en rol van de overheid zijn niet te vergelijken". Opgehaald van vrt.be: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/14/corona-tegenover-spaanse-griep/

Spaanse griep.(z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 10 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten