zondag 3 mei 2020

SARS-virus

Het SARS-virus is het virus die de ziekte SARS veroorzaakt. Het virus was voor de uitbraak in 2003 nog niet bekend. Dit virus werd voor het eerst in de Vietnamese hoofdstad Hanoi herkent als infectieziekte door Carlo Urbani, een Italiaanse arts die niet lang erna aan de aandoening stierf. Wanneer de uitbraak plaatsvond, werkten laboratoria in 10 verschillende landen aan het vinden van de ziekteverwekker. Meer dan 8000 mensen raakten besmet en 774 personen kwamen te overlijden.




Wat is het SARS-virus?

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. Dit is een virale infectieziekte. Het ziektebeeld is een atypische pneunomie d.w.z. dat dit een wandelende microbe is die een lichte vorm van een longontsteking veroorzaakt. Wanneer er sprake was van een patiënt die te kampen had met dit virus was een strikte, zeer strenge isolatie noodzakelijk. Het is een type betacoronavirus dat voor de uitbrak niet eerder bij mensen werd aangetroffen. De wandelende microbe werd overgegeven door adem (lucht) maar in dit geval ook via urine, ontlasting en huidcontact. Wel is er een duidelijk verschil met de gewone griep omdat het virus minder besmettelijk is dan een gewone griep.

Vergelijking met coronavirus
Gelijkenissen

De eerste gelijkenis die in me opkomt, na het lezen van verschillende artikelen, is dat het SARS-virus net als het coronavirus waar we nu mee te kampen krijgen ook werd overgegeven van dier op mens in Chinese steden.
Wanneer ik dieper graaf en het verschrikkelijke virus die uitbrak in 2003 onder de loep neem, kom ik tot de vaststelling dat ook in die tijd social distancing de nummer 1 regel was. Wat me ook is opgevallen, is dat bij een eventuele besmetting de WHO onmiddellijk en zo efficiënt mogelijk op de hoogte moet worden gebracht.
Een laatste gelijkenis is dat het ziekteverwekkend bestandsdeel van beide virussen hetzelfde is.

Verschillen

Het eerste dat me opgevallen is, is dat zowel ons land alsook onze noorderburen niet getroffen werden door het SARS-virus, maar nu wel door COVID-19.
Wat volgens mij ook een groot verschil is, is dat de wandelende microbe van 2003 ook kon worden doorgegeven via besmet voedsel, water, urine, uitwerpselen,... wat bij het coronavirus niet het geval is.
Maar het grootste verschil is volgens mij het aantal getroffen personen alsook het aantal sterfgevallen.
In 2003, wanneer de uitbraak plaatsvond, werden er wereldwijd 8094 besmettingen vastgesteld en kwamen er 774 mensen om. Het aantal bevestigde besmettingen door corona op dit moment bedraagt 3 448 000. Jammer genoeg kom ik tot de vaststelling dat er wereldwijd 244 000 overlijdens zijn genoteerd. Nu is er wel goed nieuws, want er zijn wereldwijd 902 000 mensen genezen van COVID-19. Deze cijfers zijn in vergelijking met de uitbraak in 2003 een immens verschil.

Stay safe!



"History is written by the victors." ~ Winston Churchill


Agentschap Zorg en Gezondheid. (z.d.). SARS. Opgehaald van zorg-en-gezondheid.be: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sars
De Morgen. (2020, Mei 3). Coronavirus in cijfers en kaarten: het aantal besmettingen, doden en genezen patiënten. Opgehaald van www.demorgen.be: https://www.demorgen.be/voor-u-uitgelegd/coronavirus-in-cijfers-en-kaarten-het-aantal-besmettingen-doden-en-genezen-patienten~b5875c3f/
InfoNu. (sd). Atypische of wandelende pneumonie (longontsteking). Opgehaald van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/157498-atypische-of-wandelende-pneumonie-longontsteking.html
 Severe Acute Respiratory Syndrome. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 3 mei 2020, van https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Severe_Acute_Respiratory_Syndrome


Geen opmerkingen:

Een reactie posten