maandag 4 mei 2020

Het leven van een student

Deze periode is voor niemand eenvoudig. De mensen leven in onzekerheid, hebben veel vragen en weten niet meer wat te doen. Ook voor studenten dezer dagen is het een onzekere periode. De lessen worden online gegeven, examens gaan niet door of worden vervangen door een opdracht en velen ervaren een gevoel van stress, maar toch is er nog altijd onderwijs. In deze blog ga ik dieper in op het studentenleven van nu en ga ik eens kijken hoe het er vroeger aan toeging.



Het (stereotype) beeld van een student

Vele mensen hebben een stereotiep beeld van een student. De eerste dingen die ze dan opnoemen zijn bijvoorbeeld veel drank, uitgaan, weinig studeren en ongezond leven. Ik geef toe dat er wel zo'n studenten zullen bestaan, maar niet elke student leidt dit leventje. Sommigen werken en studeren hard.
Veel studenten denken ook van zichzelf dat ze veel zelfstandiger zijn wanneer ze in het hoger zitten, maar het één heeft niet per se iets te maken met het ander. Er zijn tegenwoordig veel studenten die opteren voor het kot-leven, waardoor ze veel meer vrijheid krijgen. Maar die studenten worden enkel verantwoordelijk, als ze leren omgaan met het wekelijkse geld die ze krijgen en als ze hun kot proper houden, als ze voor zichzelf kunnen zorgen. Het nadeel aan dit kot-leven is, dat niet elke student dit tot een goed einde kan brengen. Zoals dat stereotype beeld, zijn er zeker studenten die dat geld gebruiken om uit te gaan. Het zelfstandig worden hangt dus af van student tot student en de ondersteuning van thuis zal hier zeker ook mee helpen.

De coronastudent

De studenten van nu ervaren iets heel apart. Dit is een uitzonderlijke situatie. Door dit verdomde virus, dat ons al wekenlang in de greep houdt, ervaren de meeste van de studenten een apart gevoel. Sommige studenten leven in onzekerheid en hebben twijfels, anderen werken hard en nog anderen nemen het niet al te serieus. Zij denken dat dit een vakantieperiode is. Ondanks al deze feiten, zijn we zowel de studenten als ook de leerkrachten en het onderwijs in het algemeen toch flexibel. Op een korte tijd hebben we ons allemaal kunnen aanpassen aan de nieuwe manier van werken.We krijgen online lessen, sommige examens worden vervangen of gaan helemaal niet door en vele gesprekken worden gehouden via een videocall.
Dit alles is mogelijk door de tijd waarin we leven. Vroeger was er helemaal nog geen sprake van internet, een computer of een gsm.

Toen...

Zoals ik hierboven al aanhaalde, maakt deze tijd waarin we leven het ons gemakkelijk om flexibel te zijn en een antwoord te kunnen bieden op opkomende problemen zoals COVID-19. Wij, de mens van nu, zijn volgens mij volledig afhankelijk geworden van de wetenschap en technologie.
Vroeger was dit helemaal niet het geval. Zo hoor ik mijn oma nog altijd zeggen:" In mijnen tijd bestond dit nog niet hoor!" of "De jeugd van tegenwoordig toch!". Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die deze zinnen al meermaals te horen heeft gekregen.
Een aantal decennia geleden, waren de studenten verplicht om aanwezig te zijn op school. Zo moest men ook een schooluniform dragen en waren de jongens nog gescheiden van de meisjes. Dit is vandaag de dag totaal het geval niet meer op enkele uitzonderingen na. Zou er toen een virus geweest zijn als COVID-19, dan ging men veel creatiever moeten zijn om nog les te kunnen geven. De leerlingen hadden toen zeker nog niet allemaal een computer ter beschikking, dus zouden de leerkrachten andere manieren moeten zoeken om les te kunnen blijven geven.

Stay safe!

"Learning is an active process. We learn by doing.. Only knowledge that is used sticks in your mind." ~ Dale Carnegie







Geen opmerkingen:

Een reactie posten