zondag 17 mei 2020

Mooie initiatieven tijdens corona

Tijdens deze lockdown zijn er heel wat toffe initiatieven ontstaan voor zowel kinderen als ouderen en risicopatiënten. Al deze initiatieven zijn er om iedereen een hart onder de riem te steken. Ofwel om mensen te steunen, ofwel om ze te helpen en ook om ze te bedanken. Deze helse periode zal zeker de geschiedenisboeken ingaan als ook sommige van deze ideetjes. Hieronder een kort overzicht van de acties die ik het mooist vond.

Tel de beertjes en zwaai naar elkaar

Applaudiseren om 20u

In onze straat komt iedereen om 20u altijd buiten om samen te klappen. Er wordt door één van de buren een liedje afgespeeld en tijdens dit liedje, klappen we en denken we aan al het verzorgend personeel die zoveel doet deze periode. We zijn hen allen dankbaar! Één van onze buren heeft er een gewoonte van gemaakt om op zondagavond ook telkens iets speciaals te doen zoals: op Moederdag ging hij bijvoorbeeld rond met een bloempje voor elke moeder in de straat.
Voor diezelfde sector is ook een oproep geweest om een wit laken aan je woning te hangen, als blijk van waardering voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgkundigen die nu binnen de ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorg hun uiterste best doen om de mensen te helpen!

Solidariteit

Heel wat jeugdbewegingen hebben een facebook-bericht de wereld ingestuurd met een telefoonnummer waarnaar ze kunnen bellen om iemand te sturen om hun boodschappen te doen, hun hond uit te laten, … Zij kijken dan wie van de leiders het dichtst woont en wie beschikbaar is op dat moment. Aan die leider wordt dan gevraagd het boodschappenlijstje op te halen en boodschappen te doen voor die persoon. Meestal waren het kwetsbare mensen uit de risicogroep die niet naar buiten durfden te komen, door de schrik om corona op te lopen. Heel wat oudere mensen zijn die jeugd heel dankbaar en ook zij verdienen dus een welgemeend applaus!

Een beertje aan de deur

Voor heel wat kinderen werd hun school plots stopgezet en konden zij niet meer afspreken met hun vriendjes. Zij konden niet goed begrijpen wat er gebeurde. Heel wat tekenaars hebben zich ingezet om het verhaal rond COVID-19 op een mooie manier in een kinderboek te zetten, zodat zij ook konden begrijpen wat er in de wereld gebeurde.
Hiernaast werd er ook opgeroepen om een knuffelbeertje aan het raam te zetten of aan de deur te hangen. Zo konden kinderen een ware zoektocht beginnen in de wijk. Ze konden met hun broer, zus, mama of papa een wedstrijdje starten: om het eerst de beer vinden aan elk huis. Voor kinderen vind ik dit een zeer mooi initiatief: ze komen nog eens buiten met het eigen gezin, maar er is iets te doen! Ze moeten niet zomaar wandelen om eens buiten te komen, het is een spelletje geworden voor hen.
Voor ouderen is later een soortgelijke actie gestart: een openlucht museum. Er werd gevraagd aan iedereen die iets van kunst in huis had, dit dan ook aan het raam te zetten, zodat ouderen die aan het wandelen waren ook wat te zien kregen op hun route.

Koop lokaal!

Heel wat restaurants moesten plots hun deuren sluiten en verloren daardoor ook heel wat omzet! Daarom werd er opgeroepen om zoveel als mogelijk bij je lokale handelaars te kopen. Ging je op zondag altijd op restaurant met het gezin, maar kan dit nu niet meer? Verander die gewoonte niet! Haal gewoon je eten af bij dat restaurant en steek hen zo een hart onder de riem! Vele restaurants zijn deze periode begonnen met een afhaalmenu om zo toch nog wat omzet te halen en om hun vaste klanten niet teleur te stellen. Koop dus lokaal!

Gevelbeeld

Hier in Oudenaarde is een fotografe op zoek gegaan naar een initiatief om toch nog foto’s kunnen nemen en tegelijkertijd ook de mensen in Oudenaarde een toffe foto te schenken. Zij stelde zichzelf beschikbaar om een foto te komen nemen bij jouw thuis voor de deur met al je corona-maatjes, met andere woorden: je gezin. Ze deed dit gratis en voor niets, de enige voorwaarde was: het moest op een kwartier fietsafstand zijn van bij haar thuis. Zo maakte ze wat reclame met haar foto’s en kon ze gezinnen een leuke foto schenken.

Zeg hallo via een filmpje

Op het journaal hadden ze een oproep gedaan in het begin van de lockdown om een filmpje op te sturen waarbij je gedag zegt aan iemand die je niet meer kan zien en die je mist. Zo waren er heel veel kleine kinderen die een filmpje opnamen voor hun oma en opa en net voor het journaal werden die filmpjes getoond. Oma en opa die dus naar het journaal keken, konden dan het filmpje van hun kleinkinderen zien!
Ook videochat werd aangemoedigd en in bijvoorbeeld rusthuizen zorgde het personeel er soms voor dat er een iPad beschikbaar was voor families die eens wilden bellen met hun mama, papa of grootouder.

Stay safe!

"We rise by lifting others." ~ Robert Ingersoll



2 opmerkingen:

  1. Dag Sven,

    Ik vind het heel leuk om jouw blog te lezen! Je schrijft over toffe topics. Ook leuk dat je een opsomming maakt van alle mooie initiatieven, dit toont aan hoe solidair we allen zijn in deze tijden!
    Steun, respect, solidariteit,... Het is allemaal zo belangrijk om allen samen door deze periode te gaan. Je moet nog maar gaan wandelen en iedereen die je tegenkomt knikt je een goede dag of start een gesprek.
    Zelf de kleinste initiatieven kunnen je zo een goed gevoel geven en tonen je dat je er niet alleen voor staat!

    Groetjes, Bo!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het tof dat je een blog hebt gemaakt waarin de positieve kanten van deze hele coronacrisis worden belicht. Het is absoluut nodig dat we positief blijven denken en volhouden, en dan zijn dit soort initiatieven zeker een grote hulp! Mooie blog!

    BeantwoordenVerwijderen